Λιπαρά λίπη. Μετάδωσε το μήνυμα


Διατροφή 1 Νοεμβρίου Φωτεινή Βασιλοπούλου Λίπη: Τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα Πολύ συχνά τρώμε το λάδι, το βούτυρο ή τα παϊδάκια με ενοχές και με την -εσφαλμένη- σκέψη ότι «το λίπος μάς κάνει κακό». Δεν είναι όμως όλα τα λίπη ίδια, κάποια μάλιστα είναι απολύτως απαραίτητα, λιπαρά λίπη χωρίς αυτά… δεν ζούμε!

Share Πόσο λίπος; Με το σημερινό τρόπο διατροφής είναι δύσκολο να λείψει το λίπος από τη διατροφή μας και επομένως να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες από την έλλειψή του.

Ωστόσο, τα τρόφιμα περιέχουν διαφορετικά είδη λιπαρών που συχνά θεωρούνται και «κακά». Τι είναι και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό μας τα κορεσμένα λίπη; Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά; Τα κορεσμένα λιπαρά είναι «κακά» λιπαρά που βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες σε πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο και οι διάφορες κρέμες γάλακτος. Πολλές έτοιμες τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες από κορεσμένα λιπαρά - από τα έτοιμα γλυκίσματα, έως τις πίτσες και τις λουκανόπιτες. Ίσως ξαφνιάζει λιπαρά λίπη, αλλά βρίσκεται ακόμη και σε φυτικά προϊόντα: το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά λίπη λίπη. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με «καλά» ακόρεστα λιπαρά μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, που εφόσον είναι αυξημένα, αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς το λίπος υπάρχει στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε και σε ορισμένες μάλιστα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που λιπαρά λίπη ότι εύκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις απαιτούμενες ποσότητες κατά πολύ. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους.

Για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία, οι επιστήμονες συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη ελαιόλαδο.

  • Σώματος αδυνάτισμα
  • Τα λίπη στην διατροφή μας | medΝutrition
  • Κορεσμένα λιπαρά - Βικιπαίδεια

Eίναι νόστιμα, είναι «αμαρτωλά», είναι κυνηγημένα και παρεξηγημένα. Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, σπορέλαια δίνουν λιπαρά λίπη στη διατροφή μας, μπορούν όμως να μας φορτώσουν με αρκετά κιλά λιπαρά λίπη ορισμένα από αυτά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε τι είδους και πόσο να τρώμε, καθώς και πώς να το μαγειρεύουμε.

Συσχέτιση με ασθένειες[ Επεξεργασία επεξεργασία κώδικα ] Από τη δεκαετία τουέχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως λιπαρά κρέατα, λίπος γάλατος,  βούτυρο, λαρδί, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο και φοινικοπυρηνέλαιο βλάπτει την υγεία. Λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνονται σε: ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, κραμβέλαιο, και έλαια αβοκάντου, καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας και βαμβακόσπορου.

Γιατί μας χρειάζεται το λίπος Το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής τα άλλα δύο είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού. Το λίπος αποτελεί, επίσης, μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας καθώς 1 γραμμάριο λίπους προσφέρει στον οργανισμό 9 θερμίδες.

Τροφές που καίνε το λίπος της κοιλιάς και των γλουτών

Επιπλέον, το αποθηκευμένο λίπος προστατεύει τα οστά και τα όργανα, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε ένα στενό εύρος θερμομόνωση και αποτελεί βασικό συστατικό των λιπαρά λίπη μεμβρανών που περιβάλλουν, προφυλάσσουν και σχηματοποιούν τα κύτταρά μας. Χωρίς αυτές τις μεμβράνες, θα ήταν αδύνατη η ύπαρξη των κυττάρων του λιπαρά λίπη και κατά συνέπεια δεν θα υπήρχε ζωή. Πηγές: Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο.

Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;

Επίσης, μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κλπ. Πώς επηρεάζουν την υγεία μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεσογειακή δίαιτα βασίζεται, λόγω κυρίως του ελαιόλαδου, σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ η βορειοευρωπαϊκή κυρίως στα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, σε διαβητικούς ασθενείς παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα τους μετά την κατανάλωση μονοακόρεστων, σε αντίθεση με τους διαβητικούς, που κατανάλωναν άλλες μορφές λιπαρών οξέων λιπαρά λίπη, πολυακόρεστα.

Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο προστατεύει και από τον καρκίνο.

λιπαρά λίπη

Η δράση του αυτή οφείλεται κυρίως στη βιταμίνη Ε μια από τις βασικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και στις πολυφαινόλες που περιέχει. Χάρη, λοιπόν, στην αντιοξειδωτική του ικανότητα, προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού απώλεια βάρους kalamazoo τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την καταστροφή τους.

Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;

Λιπαρά λίπη μονοακόρεστο λίπος να καταναλώνουμε; Τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συστάσεις κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας σε σχέση με άλλα είδη.

Αν, δηλαδή, χρειάζεστε 2. Κατά το μαγείρεμα. Ασφαλέστερο έλαιο για το μαγείρεμα είναι το ελαιόλαδο γιατί έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι μπορεί να φτάσει στους ο C χωρίς να διασπαστεί.

Λίπη: Τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα

Αντίθετα, άλλα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο, δεν αντέχουν να μείνουν αδιάσπαστα σε θερμοκρασίες άνω των ο C. Κατά τη διάσπασή τους δημιουργούνται βλαβερές ουσίες, δυνάμει λιπαρά λίπη. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η θερμοκρασία τηγανίσματος είναι περίπου ο C, προτιμήστε το ελαιόλαδο. Πολυακόρεστα λιπαρά Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν καλής ποιότητας λιπαρά.

φυσικούς τρόπους για να προκαλέσει απώλεια βάρους κολλήσει κολλήσει χάνουν βάρος

Στα πολυακόρεστα ανήκουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, με διαφορετικές δράσεις το καθένα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Πηγές: Τα ω-3 περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς στα καρύδια και στα αμύγδαλαστο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα π. Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και σε φυτικά σπορέλαια όπως λιπαρά λίπη αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία.

Τα ω-3 συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λίπη Λίπη Τα λίπη είναι η πλέον συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας σε σχέση με τα υπόλοιπα διατροφικά στοιχεία.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά, ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, συντελούν στη μείωση της ολικής και «κακής» χοληστερίνης. Τα μαγειρικά έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως οι μαργαρίνες και τα σπορέλαια, αποτελούν τα πιο ευαίσθητα στο μαγείρεμα λιπαρά.

Κορεσμένα λιπαρά

Η θερμική επεξεργασία τα μετατρέπει στα ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας trans λιπαρά. Είναι προτιμότερο τα πολυακόρεστα να τα προσλαμβάνετε από τους ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια και τα χόρτα. Η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της «κακής» LDL λιπαρά λίπη.

λιπαρά λίπη να χάσετε βάρος κόκαλο κόκαλο

Πηγές: Oι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα γάλα, γιαούρτι, τυρίτο λίπος του κρέατος, το αυγό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα.

Μελέτες σε δυτικές χώρες με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δείχνουν ραγδαία αύξηση της αρτηριοσκλήρυνσης, της υπέρτασης και των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Η συσσώρευση λίπους στα αγγεία φαίνεται ότι αποτελεί την απαρχή όλων αυτών των προβλημάτων. Στις ίδιες λιπαρά λίπη αυξάνονται και τα περιστατικά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μέσο υγιή άνθρωπο, λιπαρά λίπη οποίος χρειάζεται 2.

Μενού πλοήγησης

Τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά λίπη και έλαια που περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά είναι το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το φοινικέλαιο. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι, λόγω της δομής τους, δεν αλλοιώνονται εύκολα κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι περιέχουν κυρίως κορεσμένο λίπος -με τις αρνητικές επιπτώσεις που ήδη αναφέρθηκαν- θα πρέπει να αποτρέπει τη συστηματική χρήση τους.

λιπαρά λίπη θέλετε να χάσετε βάρος

Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν λιπαρά λίπη μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες.

Πηγές: Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ.

Τα trans είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά, αφού οδηγούν όχι μόνο σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και σε μείωση της «καλής».

λιπαρά λίπη

Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης. Πόσα trans να καταναλώνουμε; Η ημερήσια πρόσληψη λιπαρά λίπη να είναι μηδενική. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων.

Πόσο λίπος έχει Tρόφιμο σε γρ. Koρεσμένο Mονοακόρεστο Λιπαρά λίπη Γάλα αγελάδας 1 ποτήρι 4,55 1,98 0,48 Αυγό 1 τεμάχιο 3,15 3,89 1,41 Χοιρινή μπριζόλα γρ.

Σοκολάτα γάλακτος 1 κομμάτι 30 γρ.

φιστίκια οφέλη για την απώλεια βάρους

Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.